Yıldız Pozlama Nasıl Yapılır?

En çok merak edilen konulardan biri.. Yıldız pozlama… nasıl yapılır? Hangisi gerçektir? Hangisi çakmadır hepsini birazdan öğreneceksiniz :))
Hepimiz kullandığımız sosyal medya kanallarından gün içinde yüzlerce fotoğrafa bakıyoruz. Kimine iç geçirip bakıyoruz kimine tamamen fotoşok diyip geçiyoruz.
Yıldız pozlama da bu konuların en başında geliyor. Bu güne kadar yüklediğim yıldız pozlama fotoğraflarının hepsi gerçekti ve hepsi çok kolay bir yöntemle çekildi.
Nelere ihtiyacımız var? Ben kendi ekipmanlarımı yazıyorum siz durumunuza göre buna karar verin :))
Canon 6D gövde 24/70 Lens (f4) ve sağlam bir tripod. Ve yildizli bir hava :))
IMG_6281.jpg
Minimumda bu ekipmanları sağladıktan sonra kendimizi zifiri karanlık bir dağ yamacına ıssız bir köye yanı kısacası şehrin ve yerleşim yerlerinin ışığından uzak bir noktaya götürmemiz gerekiyor. Gece bulut olmazsa (duruma göre parçalı bulut olması çok sorun olmaz) ve dolunay yoksa işimiz daha kolay olur.
Tüm bu koşulları yerine getirdikten sonra makinemizi samanyoluna doğru çeviriyoruz. Samanyolunun nerede olduğunu gösteren app ler çok işimize yarayabilir ama ben genelde kendim buluyorum. Zaten zifiri karanlık bi noktada bunu bir süre sonra sizde gözlerinizle göreceksiniz. Not: Samanyolu her mevsim gecenin farklı saatlerinde görünür. Haziran ayında akşam 10 ile 11 arasında temmuz ayında gece 12 de gibi. Zamanla bunu kendi gözlemlerinizle tecrübe edecek duruma gelirsiniz.
IMG_8893
Heba Yaylası/Karadeniz/2015
Makinemizi ilk olarak manuel odak ayarına getiriyorsunuz. Tahmini olarak 5 ile 8 sn pozlamanız yeterli olacaktır. Manuel olarak yıldızları veya kadrajımıza aldığımız farklı bir objeye netleyebilirsiniz. iso ayarını 8000 ile 12800 değerleri arasına almanız yeterli olacaktır. Ben genelde bu değerleri kullanıyorum.
Fotoğraf kalitesini RAW olarak belirlerseniz sonrasında üzerinde işlem yapmanız çok kolay olur. (renk kanallarına jpeg çekim formatında girmeniz aynı etkiyi vermeyecektir.)
Gelelim çakma yıldızlara :)) Kız Kulesi’nin üzerinde, Ayasofya’nın tepesinde BoğazKöprüsü’nün üzerinde “nebula-samanyolu” gördüğünüz zaman kendi kendinize ne bu lan diyebilirsiniz :))
Çünkü İstanbul üzerinde inanılmaz bir ışık ve bizim göremediğimiz kirli bir hava var maalesef. O yüzden bu fotolara pek aldırış etmeden bakıp geçebilirsiniz :))

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )